Trapbekleding tips

Trapmatten plaatsen

Trapmatten monteren is kinderlijk eenvoudig: standaard zijn de stoffen trapmatten voorzien van dubbelzijdig tape en de aluminium trapmatten voorzien van schroeven. Daardoor hoeft u de trapmatten alleen maar op de juiste plek te leggen en de trapmatten te bevestigen. Lees voordat u begint met het plaatsen van de trapmatten eerst het stappenplan.

Montage met dubbelzijdig tape: stoffen, sisal, velours en rubberen trapmatten
Montage met schroeven: aluminium trapmatten

Welke trapmat maat heb ik nodig?

Grote trapmatten van 25 x 65 cm zijn uitsluitend geschikt voor rechte trappen. Bij twijfel adviseert Trapmatten-online.nl altijd de kleine maten trapmatten te bestellen. Zo komt u niet voor onaangename verrassingen te staan. Bekijk ook onze veelgestelde vragen

Hoe moet ik de trapmatten bevestigen?

U heeft bij het monteren van stoffen trapmatten helemaal geen gereedschap nodig door het dubbelzijdige tape dat is meegeleverd. De aluminium traptreden bevestigd u met de mee geleverde schroefjes.

STAP 1

Uw traptreden dienen glad en egaal afgewerkt te zijn. Zorg ervoor dat de traptreden stof- en vetvrij zijn! Dit is zeer belangrijk voor een goede hechting van de trapmat op de traptrede! Een goede hechting van de trapmat is belangrijk voor de veiligheid op uw trap. Zorg dan ook voor een goede voorbereiding alvorens u uw trapmatten op de traptreden bevestigd. Verwijder eerst met een stofzuiger alle vuil en stof van uw trap. Ontvet vervolgens de traptreden met een ontvetter zoals bijvoorbeeld ammoniak of een goede allesreiniger. Zorg vervolgens dat de trap goed droog is! Indien u uw trap recent geschilderd heeft, dient u nog zeker 3 tot 4 weken te wachten alvorens u uw trapmatten bevestigd. Sommige verfsoorten scheiden, ook nadat de verf droog is, nog stoffen af die de lijm op de lijm strips (deels) kunnen oplossen.

STAP 2

Bepaal eerst de looplijn van de trap; Om dit te bepalen loopt u een aantal keren van beneden naar boven en weer terug, met uw hand op de trapleuning. De denkbeeldige lijn waar u loopt, bepaalt waar het midden van de trapmaantjes zal komen te liggen. Bij een rechte trap is dit niet zo moeilijk. Bij draaiende trap zult u opmerken dat u in de bochten op het breedste gedeelte van de trap loopt en juist niet in het midden.

STAP 3

Daar, waar u uw voet neerzet tijdens het belopen van de trap, legt u een trapmaantje. Dit doet u trede voor trede, tot alle trapmatten neergelegd zijn. Als ze in een vloeiende lijn liggen en u tevreden bent over de plaats, kunt u ze definitief vastplakken. Tip: leg na het lijmen een paar dikke boeken op de trapmatten en laat ze een paar uur liggen zodat de trapmatten nóg beter aan de trap hechten.

STAP 4

Trapmatten vastplakken is heel gemakkelijk doormiddel van het reeds voorgemonteerde dubbelzijdig tape. U hoeft slechts 1 potloodstreepje te zetten op de plek waar de nieuwe trapmat komt te liggen en drukt het daarna goed aan zodat deze niet meer kan verschuiven.Doe dit trede voor trede en voilà…. een prachtig beklede en goed beschermde trap!

Hoe kan ik het dubbelzijdig tape verwijderen?

Regelmatig krijgen we de vraag of het eenvoudig is om het tape te verwijderen nadat de trapmatten zijn geplaatst. Daarom lichten we hier uit hoe u trapmatten verwijdert en op welke manier u de achtergebleven resten dubbelzijdig tape het beste kunt weghalen.Onder de stoffen trapmatten zit speciaal ontwikkelde tape , die weinig lijmresten achterlaat en eenvoudig te verwijderen is. Verwijder de trapmat door hem aan de zijkanten voorzichtig omhoog te duwen. Op deze manier laat de trapmat vanzelf los. Eventuele achtergebleven taperesten zijn makkelijk te verwijderen door terpetine en of dit even te verwarmen door middel van een föhn.  Let op: wanneer u de trapmat lostrekt, zal de tape niet meer voldoende aan de trap kunnen hechten. Met nieuwe trapijttape is het wel mogelijk om de trapmat opnieuw aan te brengen.

Help, mijn trapmatten laten los. Wat nu?

Het dubbelzijdige tape is speciaal ontwikkeld voor het bevestigen van trapmatten en zorgt ervoor dat de trapmatten stevig vastzitten. Mocht het toch gebeuren dat de trapmatten los gaan zitten, dan kunt u ervoor kiezen om de trapmatten met extra dubbelzijdig tapijttape te bevestigen.

Trapmatten monteren op een draaitrap

Als u trapmatten wilt aanbrengen op een draaitrap, raden we af om te kiezen voor een grote trapmat van 25 x 65 cm.  Deze trapmatten zullen niet op de traptreden in de bocht op de draaitrap passen. U monteert trapmatten op een draaitrap hetzelfde als rechte trappen.

Aluminium trapmatten aanbrengen

Bij de aluminium trapmatten krijgt u schroeven meegeleverd. Door middel van de reeds voorgeboorde gaten in de aluminium trapmatten kunt u met de bijgeleverde schroeven deze makkelijk bevestigen. U brengt aluminium trapmatten als volgt aan:

  1. Bepaal de looplijn door de trap meerdere keren op en af te lopen. Let goed op waar u uw voeten plaatst.
  2. Leg vervolgens een trapmat op de plek waar u uw voet plaatst.
  3. Bevestig de aluminium trapmat door de schroeven door de gaten in de trapmat te schroeven.
  4. Geniet van uw prachtig beklede trap!

Vind snel de juiste trapmatten voor uw trap: